WEF-Rapport
Eind oktober 2017 bleek dat Nederland in het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum* (WEF) was gedaald van de 16e naar de 32e plaats. Voor de Tweede Kamer was dat aanleiding om tijdens het debat over de regeringsverklaring en regeling van werkzaamheden op 2 november te vragen om een brief over het rapport. Ook wilde de Kamer weten wat de regering wilde doen op het gebied van gendergelijkheid.
Ingrid van Engelshoven, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft deze brief naar de Tweede Kamer geschreven. Ingrid heeft in haar brief een reactie gegeven op de internationale rapporten en beleid van gendergelijkheid.
Internationaal rapport van het WEF
Ingrid geeft in de brief aan dat er verschillende ranglijsten zijn op het gebied van gendergelijkheid. Zij maken verschillende keuzes over welke terreinen worden meegenomen, hoeveel gewicht elke indicator krijgt, en of zij bijvoorbeeld alleen naar nadelen voor vrouwen kijken of ook naar nadelen voor mannen. Op 2 november 2017 verscheen een rapport van het WEF. Het rapport focust zich op het verschil tussen mannen en vrouwen op dergelijke punten in diverse landen.
Het WEF-rapport
Het World Economic Forum is een gerenommeerde particuliere organisatie gericht op publiek-private samenwerking. Het WEF gaat er vanuit dat gendergelijkheid fundamenteel is voor of en hoe economieën en samenlevingen floreren. Zorgen voor volledige ontwikkeling en passende inzet van de helft van alle talenten in de wereld, heeft een enorm effect op de groei, concurrentiekracht, en toekomstgereedheid van economieën en bedrijven over de hele wereld. Ingrid laat in de brief blijken dat zij het eens is met deze argumenten. Volgens haar is emancipatie van groot belang voor het individuele welbevinden van vrouwen en mannen, maar economisch ook zeer gewenst.
Volgens Ingrid zijn er enkele opvallende punten uit de WEF-index:
- Op het onderwerp onderwijs heeft Nederland volgens de index volledige gelijkheid
- Bij het thema economie scoort Nederland slecht. Volgens Ingrid komt dit vooral door een relatief laag aandeel vrouwen in hogere beroepen, en door een groot verschil in jaarinkomen tussen mannen en vrouwen. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het grote aantal vrouwen dat in deeltijd werkt.
- Op het gebied van gezondheid scoort Nederland 97 van de 100 punten voor gelijkheid. Wel staan we op plek 108 in de ranglijst. Dat komt doordat vrouwen ten opzichte van mannen gemiddeld in Nederland slechts twee jaar langer in gezondheid leven volgens het WEF. Dat verschil in het nadeel van mannen is in andere landen groter en dat leidt in het systeem van de WEF-index tot een lagere plek voor Nederland.
- Op de deelname van vrouwen aan politiek staat Nederland op plaats 25. Dat komt voor een belangrijk deel doordat we nog nooit een vrouwelijke minister-president hebben gehad.
Prioriteiten beleid gendergelijkheid
Er zijn een aantal inhoudelijke prioriteiten die worden genoemd in de brief die gaan over het beleid van gendergelijkheid. Ingrid geeft aan dat zij inhoudelijk aandacht zal gaan besteden aan onder andere de volgende terreinen:
- Het inzetten op het versterken van de juridische en feitelijke gelijke behandeling van mannen en vrouwen
- Sociale veiligheid van vrouwen. Hierbij gaat het onder andere om sociale acceptatie en sociale veiligheid. Minder intimidatie en geweld tegen vrouwen is een ander belangrijk punt in dit verband. De huidige #MeToo* ontwikkelingen onderstrepen het belang hiervan.
- Verbetering van de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Hierbij wil Ingrid zich richten op alle lagen van de (potentiële) beroepsbevolking. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een gelijkere aanwezigheid van vrouwen in hogere functies, aan de top en in besluitvormende posities in het algemeen.
- Vrouwen werken minder uren dan mannen. Het kabinet wil dat meer werken meer gaat lonen. Een ander belangrijk onderwerp is de loonkloof tussen vrouwen en mannen.
(Van Engelshoven, I. (2017, november 28). Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap . Opgehaald van Kamerbrief met reactie op resulaten internationale vergelijkingen gendergelijkheid: file:///C:/Users/JetMa/Downloads/kamerbrief-met-reactie-op-resultaten-internationale-vergelijking-gendergelijkheid.pdf)
* #MeToo: Met de hashtag #MeToo delen duizenden Nederlandse vrouwen hun ervaringen met seksueel misbruik en intimidatie op sociale media. De actie moet seksueel geweld uit de taboesfeer halen, en aantonen hoe wijdverbreid het is. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u de volgende website raadplegen: http://www.meldpuntmisbruik.nl/me-too/
*Het World Economic Forum (Wereld Economisch Forum of WEF) is een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO`s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici (presidenten, ministers-presidenten en anderen), intellectuelen en journalisten, in totaal zo`n 2500 personen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb