Er zijn vier interviews gehouden met betrekking tot genderongelijkheid en hun ervaringen bij dit onderwerp. Onderstaande stukken zijn samenvattingen van deze interviews.
'Mijn man heeft geprobeerd parttime te werken maar dan werd hij toch gebeld op zijn vrije dag en verwachtten zij dat hij op kantoor zou zijn'
Loes Mens (vrouw) is 45 jaar en werkzaam als Raadsonderzoeker bij de Raad voor de Kinderbescherming in Lelystad. De ervaringen met genderongelijkheid die Loes omschrijft in het interview gaan voornamelijk over de verdeling van werk tussen haar en haar man. Ook vertelt zij een stuk over haar eigen ervaringen op het werk.
Loes geeft aan dat zij merkt dat het nog steeds moeilijker is voor mannen om deeltijd te werken tegenover vrouwen. Dit ervaart zij als vervelend. Het betekent namelijk dat Loes parttime werkt en voor de kinderen zorgt en haar man fulltime werkt. Hier is geen andere verdeling bij mogelijk. Bijna nergens wordt het geaccepteerd voor een man om parttime te werken. Haar man heeft geprobeerd parttime te werken maar dan gingen ze hem toch bellen op een vrije dag en verwachtten dat hij op kantoor kwam. Uiteindelijk heeft haar man daar zelfs ontslag genomen. Loes werkt al 19 jaar parttime en haar man fulltime. Zij geeft aan dat als zij allebei vier dagen zouden werken het allemaal beter geregeld kon worden. Loes zou heel graag meer willen werken maar het kan niet.
Tijdens het werk houdt Loes gesprekken met cliënten, ook met mannen uit een andere cultuur waarin vrouwen in principe niet gelijkwaardig zijn. Loes verteld dat het dan ook vaak lijkt dat een mannelijke cliënt moeite heeft met haar als vrouwelijke hulpverlener.
Loes ervaart geen achterstelling tegenover de andere gender. Ondanks de verschillen die Loes noemt tijdens het interview geeft zij wel aan dat zij zich erbij neer heeft gelegd dat de situaties zo zijn. Loes vind het jammer dat doordat zij minder kan werken, zij ook minder kinderen kan helpen op het werk.
'Het bekritiseren van mensen is makkelijk, maar kan je dit ook over jezelf?'
Fons de Boer (man) is eigenaar van het kinderdagverblijf Kids Together in Almere.
Fons: 'Ik vind dat er bij het onderwerp genderongelijkheid altijd vooroordelen bij komen kijken. In de kinderopvang bijvoorbeeld is het zo dat als ouders komen kijken, zij meestal vragen of er mannen op groepen staan. Dit kan ik vanuit hun perspectief begrijpen, omdat er vaak situaties zijn voorgekomen. Media speelt hierin ook een belangrijke rol, omdat media bepaalde beelden achterlaat. En ouders hierdoor beangstigend zijn ten opzichte van mannen op de groep. Ouders willen met een vertrouwd en veilig gevoel hun kinderen achterlaten.
Als werkgever ben ik erg voorzichtig en alert met het aannemen van een man voor de dagopvang, omdat je als werkgever ook luistert naar de wensen van klanten, in dit geval de ouders. Wel zou ik voor op de buitenschoolse opvang erg graag een man op de groep willen hebben, omdat je als vrouw zijnde meer van de verzorging bent en de mannen meer activiteiten met de kinderen zouden doen zoals het voetballen, stoeien; rauw dauw activiteiten. Op de dagopvang weer niet, omdat het hier voornamelijk gaat over de persoonlijke verzorging van een kind.
Ik zie hier absoluut een achterstelling in, omdat je toch een bepaald groepje tekort doet, in dit geval de mannen. Omdat er vanuit de media een verkeerd beeld naar voren komt over mannen in een kinderdagverblijf.
Ik ga op een open manier om met deze achterstelling. Openheid is erg belangrijk, maar ook het communiceren naar de ouders toe speelt een grote rol. En dit hoop je ook weer terug te krijgen van de klanten.
Er zijn voor mij functies denkbaar, waarbij een vrouw minder zou kunnen verdienen dan een man. Het ligt er natuurlijk net aan welke functie, maar als wij praten over het zakenleven dan zijn het meestal de mannen die dit doen. Waarom, weet ik ook niet. Maar ik denk dat mannen onderling veel harder en concreter zijn met een deal sluiten. En dat vrouwen merendeels handelen op gevoel en emotie.
Alhoewel ik wel vind dat de maatschappij steeds meer samen word als het gaat om kinderen opvoeden.
Dit is natuurlijk wel een onderwerp wat erg breed is en waar je verschillende meningen over kunt hebben. Dan zie je toch weer dat mensen erg kortzichtig zijn.'
'Kortom: Het bekritiseren van mensen is erg makkelijk, maar kan je dit ook over jezelf?'
'Mensen hebben bepaalde ideeën als het gaat om wat bij vrouwen of wat bij mannen hoort. Wanneer men niet voldoet aan deze ideeën merk je dat men daar soms anders op kan reageren'
Hij zag dat meisjes niet aan werden genomen in een Phone House filiaal omdat mannen beter presteerden en hun mannetje konden staan
Maurice (man) is 24 jaar en woont in Lelystad. Hij heeft wel eens te maken gehad met genderongelijkheid. Hij heeft hiermee te maken gehad op werk. Hij zag dat meisjes niet aan werden genomen in een Phone House filiaal omdat mannen beter presteerden en hun mannetje konden staan. Ook in zijn privé leven ziet hij zo hier en dan toch ongelijkheid. Bijvoorbeeld als hij met zijn vrienden is. Dan maken ze geintjes over bijvoorbeeld een rijdende auto die te zacht rijd. Onderling zeggen ze dan wedden dat het een vrouw is. Blijkt het dan ook nog eens zo te zijn. Hij merkte tijdens het interview dat hij zichzelf wel bewuster heeft kunnen maken van de kijk naar de vrouw in de samenleving. Of hij hier wat aan wilt doen, denkt hij niet, maar hij is er wel bewuster van. Wel vindt hij het belangrijk dat vrouwen gelijkwaardig worden behandeld.
Maak jouw eigen website met JouwWeb