In de samenleving is het over het algemeen zo dat man en vrouw samenwerken om in hun onderhoud te voorzien. Wel ontstaan er tussen vrouwen en mannen bepaalde taakverdelingen, die de ongelijkheid kan aanmoedigen. Zo zorgen mannen ervoor dat zij toegang krijgen tot de machtsbronnen: land, geld, goederen, banen en speciale beloningen.
Het heeft erg lang geduurd voordat je als vrouw zijnde mocht studeren. Anna Maria Schuurman studeerde als eerste Nederlandse vrouw in de 17de eeuw in Utrecht. Anna moest in de collegezaal achter een scherm zitten, zodat zij niet zichtbaar was voor haar medestudenten. In de negentiende eeuw werd een studerende vrouw als abnormaal gezien. In de 20ste eeuw groeide de maatschappelijke participatie van vrouwen langzaam. In de tweede wereldoorlog was de arbeidskracht van de vrouwen hard nodig in fabrieken.
Na de oorlog begon het besef van ongelijkheid en achterstand te groeien. Door het besef van sociale, economische, politieke en juridische achterstelling werd het ontstaan van een sociale beweging, met initiatiefgroepen zoals “Dolle mina” gestimuleerd. Sindsdien is er veel veranderd in de positie van vrouwen en mannen.
De tijd dat alleen jongens verder leerden en alleen mannen werkten terwijl de vrouwen het huishouden thuis verzorgen. Niemand kijkt er meer van op als een vrouw werkt ook al heeft zij kinderen. Ook een man achter een buggy is tegenwoordig een straatbeeld wat wij dagelijks kunnen zien. Nederlanders vinden het ook belangrijk dat vaders meer betrokken zijn bij de zorg voor kinderen.
Tevens wilt de overheid dat mannen en vrouwen gelijke kansen en verantwoordelijkheden hebben. Volgens het emancipatiebeleid is een belangrijk doel dat vrouwen zelfstandiger worden op economisch gebied. Daarvoor moeten meer vrouwen aan het werk. Ook het werk en de zorgtaken moeten beter verdeeld worden tussen vrouwen en mannen.
(Mens en Samenleving: ongelijkheid tussen mannen en vrouwen Geraadpleegd op 1 februari 2018, van https://mens-en-samenleving.infonu.nl/man-en-vrouw/63168-ongelijkheid-tussen-mannen-en-vrouwen.html)
(Rijksoverheid: Vrouwenemancipatie gendergelijkheid Geraadpleegd op 1 februari 2018, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vrouwenemancipatie)

Maak jouw eigen website met JouwWeb